Bilder og videosnutter fra lærertur til Roma

Roma-turen ble gjennomført mellom 10. og 14. desember 2008

av Knut Michelsen, lektor i norsk

Allmennfaglærerne på Drømmen vgs. gjennomførte en faglig basert Roma-tur knyttet opp mot historiske og kunsthistoriske temaer 10.-14. desember dette året. Her er noen bilder og videosnutter fra Roma-turen med noen kommentarer av bloggforfatteren. Samme forfatter har også lagt ut et blogginnlegg om norsk kunstnerliv i Roma for 150 år siden på denne bloggen – fokus på det innlegget er Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og Sigrid Undset.

For noen år siden ble det hypermoderne begrepet «multimodale» eller «sammensatte» tekster frontlansert i norske læreplaner. Strengt tatt er det ikke annet enn Chaplin-filmene mange av oss så i barndommen – altså enkel tekst, lyd og bilde i salig blanding. Dere må da som nevnt over skru på høyttalerfunksjonen på pc-en for å høre lyden på videofilene.

Men først et videoopptak av en rask test for å sjekke evnen til nylæring – og ikke minst endringsviljen – hos to unge – og ikke minst fremadstormende – lektores ved skolen.

I Roma gjelder det å følge med – severdighetene står nærmest og stanger i kø –

 

Men: Noen hadde også gjort hjemmeleksa si om fx Teresas ekstase av Bernini: Religiøse følelser eller erotikk pakket inn i religion? Lektorene var uenige herom. Men kirkene i  Roma hadde i hvert fall langt mer stæsj og glitter enn de fattige lutherske kalkveggene vi var vant til. Det er sikkert.

 

 

Foran Villa Borghese – et must.

 

sany0037

Gudsfølelse og drap gikk hånd i hånd i det gamle kristne Europa – og fenomenet får visst nå sin lenge etterlengtede renessanse via andre religioner virker det som…

 

sany0019

Og noen overrasket alle med (en voldsom) kunnskap om Pantheon…

 

 

Og enda mer mat og drikke. Stedet anbefales - og ligger rett ved Barberini-plassen. Med maten fulgte det ikke sjelden med underholdning (medbrakt sådan - kodeord "Gunnar").

Og enda mer mat og drikke. Stedet anbefales – og ligger rett ved Barberini-plassen. Med maten fulgte det ikke sjelden med underholdning (medbrakt sådan – kodeord «Gunnar»).

 

På vei inn i det sixtinske kapell der vaktbudsjettet og service-inntillingen til tider kunne nærme seg det omvendt proporsjonale (under) – Ellers: de som lurer på hva «sixtinsk» betyr – så har det lite med tallet 16 å gjøre…

 

I det aller helligste – her løsnet det visst både for Bjørnson og Ibsen (under) – og fotografen sliter antakelig like mye med nakke- og hodestilling som malerne i renessansen…

 

Gatevandringen tar pusten fra fotografen – og forsnakkelsene og rimene kommer lett – eller er det andre fluider som virker inn her…?

 

På Piazza Navona var det julemarked – ellers var Roma lite preget av den tyske juletradisjonen med sine mange Kristkindlmarkt… – men altså MER Bernini, flere kirker – og noen truer til og med med et bad…

 

Ja pengekasting ved Fontana di Trevi (under): Forestilllingen om kjøpt lykke, kjærlighet eller evighet er antakelig verdens beste forretningside, altså salg av luft. Og den trenger ikke engang være ren. Og det funker visstnok like godt i dag som i middelalderen da pavekirken etter hvert –  og helt tilfeldig – kom til å bytte til seg landeiendommer over hele Europa – mot evig liv i herligheten…

 

Vi måtte selvsagt også se Pantheon innvendig – og det var kolossale greier, mildt sagt…

 

 

Vi fikk også med oss en opera-konsert i den anglikanske kirken. Arier i dur eller moll? – spiller ingen rolle – bare det er Puccini.

 

To blant flere historiske og kunsthistoriske bidragsytere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Førsteinntrykket av Colosseum og området rundt…

 

Denne bygningen ble litt voldsom for meg, men den har da også fått tilnavnet «bløtekaka» eller «skrivemaskinen» – laget på slutten av 1800-tallet og ligger rett ved Forum Romanum.

 

Inne på Forum Romanum.

 

Colosseum – størrelsen og plasseringen i det vakre området rundt – ga animert hakeslepp i hvert fall for undertegnede. Ja nordmannen Ole Bull spilte fele her i måneskinn, og Bjørnson og Ibsen fulgte i hælene på P. A. Munch og fikk den antikke historien inn med teskjeer (ingen av dem var jo akademisk skolert, som Munch). Området ble gravd ut omtrent på den tiden de var her… Bjørnson ble norsk nasjonsbygger av det, Ibsen internasjonalist…

 

 

 

 

.

 

Vi fikk etter hvert heldigvis også med oss en ekstra, ekstra dose katolsk teater – også kalt et svært sukessrikt religiøst forretningskonsept. De tjener visst penger på alt der i gården – men så har de da også noe å selge… Øving før kardinalens ankomst…(over)

 

Overlysets mestere…

 

Følelser og religion – som hånd i hanske…

 

Ja her endte altså gullet til inkaene (med Guds vilje selvsagt…)

 

Pause: Gebursdagsfeiring på italiensk – ikke demp dere for guds skyld…

 

Men de norske tok igjen –

 

Og så litt engelsk litteraturhistorie ved Spansketrappen: Hvem var det som døde her da?

 

Keats eller Shelley?

 

Og dersom du har behov for å svi av 25 Euro på litt tynn og lunka kaffe og en bitteliten flaske pils, så ta for guds skyld inn her – rett ved spansketrappen, og stedet er selvsagt anbefalt i mange reisehåndbøker (de fikk vel betalt for reklamen, håper jeg…)

 

Våre norske heisagutter og penneknekter er fortsatt med på Caffe Greco…

 

Åja – Sigrid Salig henger der fortsatt… – den mest katolske i hodet av alle de norske dikterne i byen…

 

Men det var så fullt på Caffe Greco at undertegnede droppet kaffen denne gangen – men den så da forferdelig god ut…

 

Olav den Digre var altså ikke mer hellig enn den hesten han satt på, men her henger´n – i kirken San Carlo al Corso. Spill offer-rollen til det fullkomne, så er det stor sannsynlighet for at ingen oppdager drittsekken i deg…

 

Bjørnsons daglige spasertur oppe på Pincio-høyden…

 

Bak her arbeidet P.A. Munch – på det franske akademiet i Villa Medici.

 

Fram og tilbake mellom kirken og fontenen oppe på høyden ved Spansketrappen – det moderne Norge ble skapt her – oppe i Bjørnsons hode… Vi andre gjennomførte bare planen

 

Men: Det var ikke lett å finne minneplaten etter Bjørnstjerne Bjørnson på Piazza Barberini i Roma. Forsøket filmes her. Til slutt var det Googles kartfunksjon som greide det (under).

 

Ibsens bosted under hans andre lange opphold i Roma… (under)

 

Bjørnsons spaserrute her – når han var i «det norske lune» – og det var han ofte…

 

Utsikten fra Monte Pincio var mektig også i desember… (her graves det etter de gamle romere også – over)

Og så høydepunktet –

 

 

Og så var det bare å bestille rom på hotell Cecil for Ibsen-interesserte, noe høyere pris enn nede ved togstasjonen, men likevel… «Gjengangere» (1881) ble antakelig skrevet her – ikke «Vildanden» som nevnt tidligere.

Takk for laget!

 

TILBAKE TIL TOPPEN AV HJEMMESIDEN!

ELLER TIL BLOGGEN:

Norsk kunstnerliv i Roma for rundt 150 år siden – eller en ”Nedsænkelse i Antiken”. Reise i desember 2008.

 

Discussions — One Response

  • Kristin Sundve Sannan 27. september 2016 on 09:05

    Tusen takk, Knut! Det var en flott tur som jeg aldri glemmer! Roma er topp!

Sorry, but commenting has been disabled.